Eigen beheer in content en digitaal les geven
Het doel van deze opdracht was om met Service Design een oplossing te ontwikkelen/ontwerpen die aansluit bij de behoeftes van de gebruikers van het e-learning platform Bundle. Het team van bundle bestaat uit back-end developers, front-end developers en een product owner. Samen met het team werden de wireframes besproken en ontwikkeld.
Research & insights
Tijdens de fieldresearch hebben er meerdere interviews en een enquete plaats gevonden. Met de data uit de interviews en enquete zijn er customer journey maps ontwikkeld met de daarbij behorende personas.
Vanuit bepaalde insights zijn er eerste concepten gemaakt die aansluiten bij deze insights. De concepten zijn uiteindelijk ook voorgelegd bij de stakeholders. De stakeholders hebben hier hun visie en mening op gegeven.
Data analyse
De data is vertaald in een experience map om het team van bundle te laten zien hoe op scholen wordt omgegaan met het bestellen van boeken. In de experience map kwamen ook een aantal insights naar boven, die bevestigde dat bundle op de goede weg was en hier en daar nog ruimte had voor verbetering. Om de informatie architectuur goed in kaart te brengen, is er een flowchart ontworpen om alles met elkaar te laten verbinden.
Design
​​
Tijdens de design fase werd er met de insights brainstorm sessies gehouden met de stakeholders vervolgens kwamen uit deze brainstorm sessie een voorstel in de vorm van een wireframe. deze wireframes zijn in een invision prototype verwerkt en gepresenteerd aan de stakeholders.
​
Bundle bestaat uit een aantal onderdelen er werd aan mij gevraagd om de volgende onderdelen uit te werken:
Chat, Discover & Dashboard
​
​
Research &
insights
De User Experience voor het optimaliseren van de student journey is verdeeld over vier teams:
• Ontwerpen & Publiceren
​
• Studieplanner
​
• Persoonlijk Rooster
​
• Waarderen & Afstuderen
Elk team maakt gebruik van specifieke ontwerpdocumenten, waaronder Storyboards, Personas en Customer Journey Maps, om waardevolle inzichten te verkrijgen en hun specifieke aspect van de student journey te verbeteren.
​
​
​
Het eindresultaat van deze inspanningen is een geïntegreerde Customer Journey Map die de volledige student journey omvat. Daarnaast wordt een Service Blueprint gebruikt om de onderliggende processen en betrokken componenten in kaart te brengen. Deze service blueprint biedt een gedetailleerd overzicht van de services en interacties op systeemniveau, waardoor teams inzicht krijgen in hoe verschillende componenten samenwerken en hoe verbeteringen kunnen worden aangebracht voor een naadloze en verbeterde studentenervaring.
​
​
Research
Data analyse
Een service blueprint maakt inzichtelijk hoe de customer experience van jouw organisatie tot stand komt, voor alle kanalen en touchpoints. Het laat de front stage (de gebruikerservaring) én de back stage (de operatie en processen) zien.
In deze service blue print is de focus gelegd op het HORA HOSA Proces componenten model in de supporting processes laag laat d.m.v. een aantal kleuren zien welke componenten al in beeld zijn en welke niet
​
​
​
​
​
De service blue print is ingedeeld in 5 fases:
​
1. Oriënteren en verdiepen
2. Aanmelden en inschrijven
3. Starten opleiding/periode
4. Leren
5. Waarderen en afstuderen
​
In elke fase komen de touchpoints per stap in beeld met de daarbij behorende componenten van het HORA HOSA model
Data visualisatie
Design & Development
​​
Om een indruk te geven hoe de interface eruit zou kunnen zien zijn er mock ups gemaakt en getest met eindgebruikers. Het prototype is met de stakeholder besproken en tijdens de design fase geoptimaliseerd
​
​